Utereg, ‘t bruis an alle kant, in 't hartjie van 't land (1) | Column

De Domtoren in Utrecht
logo stadsgeheimen

Om een stad echt van binnenuit te leren kennen moet je een stad voelen, zien en proeven. Voor deze serie verhalen reis ik, De Reizende Rijsdijk op, kriskras door Nederland om steden écht te leren kennen en geheimen aan de stad te ontfutselen. Ga met me mee!

Kennismaking met utrecht en haar inwoners

(18-9-2023) De volgende stop tijdens mijn tour door Nederland is in de stad waar het grootste spoorwegknooppunt van ons land zich bevindt: Utrecht. Utrechters zijn trots op hun ‘stadsie’, dat merk ik gelijk wanneer ik op een hoek van de Oudegracht op een bankje wat aantekeningen aan het maken ben en gezelschap krijg van een rasechte Utrechtse. Kat in het bakkie voor iemand die de stad wil leren kennen. Ze stelt zich voor als Greetje. Greetje ‘van de grâch. Greetje is een gezellige plat ‘Uteregs praotende’ kletskous. Ze hoort dat ik niet uit Utrecht kom en geeft me een spoedcursus plat Utrechts. Een ‘a’ wordt vaak gerekt tot ‘aa’, maar ‘aa’ klinkt dan weer als ‘ao’. ‘Ze zingt zo vaals as een kraoi!’, bijvoorbeeld. De ‘e’, de ‘o’ en de ‘u’ klinken wat scherper. Dan krijg ik als bonus nog wat echte Utrechtse woorden mee zoals ‘Vloajeknippert’ (Duim), ‘Pottelikkert’ (Wijsvinger), ‘Tuut’ (Agent) en een ‘Kammeraod’ (Vriend). Ik bedank Greetje voor haar spoedcursus want ik heb een afspraak met mijn eveneens volbloed ‘Uteregse kammeraod’ John die heeft aangeboden om mij een rondleiding door zijn stadsie te geven. Voor degene die wil leren spreken als een échte Utrechter is de cursus Plat Uteregs een aanrader.

Cursus Plat praten in utrecht
de Oudegracht in Utrecht

De stad verkennen met john als gids

John kent iedereen en iedereen kent John, zo merk ik als we samen over de Oudegracht, de Nieuwe Gracht, door Wijk C en de charmante Zeven Steegjes wandelen. John is als DJ al decennialang een bekende verschijning in de stad en leidt me langs tal van plekken waar hij heeft gedraaid, zoals de oude Tivoli aan Oudegracht. Bij Bakkerij Blom in de Zadelstraat halen we een ‘Domtorentje’. Dat is een grote bonbon met heerlijke romige chocoladevulling. De lekkernij is uiteraard voorzien van een afbeelding van dat Utrechtse icoon, de Domtoren, die helaas in de steigers staat.

Bakkerij Blom
Domtorentjes gebak

het utrechtse stadswapen

In de banketbakkerij krijgen we pardoes een Utrechtse geschiedenisles van de verkoopster, die aan andere clientèle uitlegt waarom het stadswapen van Utrecht, diagonaal half rood/half wit is. Het verhaal luidt dat ene Maarten de helft van zijn rode mantel afstond aan een bedelaar waardoor zijn witte onderrok tevoorschijn kwam. Mooi verhaal over een goede daad, maar de beste man heeft met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid nooit één voetstap in Utrecht gezet! Vanwaar dan de verering? Welnu, deze Maarten werd later bisschop van het Franse Tours en toen Utrecht een paar eeuwen later door de Franken werd bezet, namen de Franken de verhalen over de nobele daden van hun held mee. Sint Willibrord, een missionaris die in de zevende eeuw zeker wél naar Utrecht kwam verbond Sint-Maarten voorgoed met de Domstad. En zo werd de heilige Sint-Maarten schutspatroon (beschermheilige) van de stad.

Sint-maarten beelden en avonturen

Zowel in het Pandhof, grenzend aan de Utrechtse Domkerk als in de Bisschopshof naast de Domtoren, zijn sculpturen te zien die het leven van Sint- Maarten uitbeelden. Ook bevindt zich aan het St. Martinushof bij de Sint Martinuskerk een bronzen ruiterstandbeeld van de barmhartige bisschop.

Sint-maarten beeld

Met deze gratis geschiedenisles in de tas vervolgen wij onze wandeling, maar een half uur later moet John mij verlaten, want hij moet door naar een volgende afspraak. Maar alvorens onze wegen scheiden, geeft John mij nog een paar culinaire tips voor als ik dadelijk ga lunchen. En dat komt mooi uit, want het loopt tegen lunchtijd en op alleen een ‘Domtorentje’ red ik het niet vandaag. Welke Utrechtse lekkernijen ik ga eten en wat ik verder nog ga doen,

lees je in het volgende deel over mijn Dom-stedelijke ontdekkingstocht!

Ben jij Geïnspireerd geraakt door dit verhaal over de Domstad? Ontdek ons gehele aanbod aan personeelsuitjes om de stad te verkennen en teambuilding te  bevorderen.

Sint-maarten beeld
8.4
Reviews 495 beoordelingen klanten vertellen